CLIENT

Our client discovered an issue within their property which forced them to decide if they should stay in their home of 14 years and fix the problem, or move to a new house. They didn’t want to move away from the area they loved and a house that held so many memories, so decided to take this as an opportunity to adapt their home to fit their lifestyle. During the renovation work, they expanded their living space with an extension and the installation of a new kitchen and utility room. The client discovered Grove House through a recommendation from their architect, they visited the showroom and the planning went from there.

 

“When we discovered the extent of the work required we decided we weren’t going to allow this to be a negative. We saw it as an opportunity but knew we needed help from skilled people who could help us build our vision.”

 

THE BRIEF

The client came with a vision of a shaker style kitchen and wanted a simple colour pallet to complement the style. She had already chosen an Everhot Range cooker and we incorporated the feature when designing the kitchen as well as including a larder.

 

“I already had a style of kitchen in my head, and a specific cooker in mind. As soon as I spoke to Mark he knew exactly what I was describing and was able to translate it into something tangible. The team at Grove House got on with it straight away, we were on the same wave length.”

 

THE PROJECT

We worked closely with the client to design her ideal kitchen and an initial design layout. The plan allowed us to consider the finished product when designing and developing individual elements. A trip to our showroom to view the extensive range of work surfaces and fittings helped the client gauge their preferences based on the look and feel of the products. A combination of Bianco Rivers Silestone work surfaces with knobs and hinges in a pewter finish we selected to add to the handcrafted cupboards. We worked through colour pallets and the client opted for Farrow & Ball Cornforth White to compliment the shaker style doors and frames; the kitchen island was hand painted in the shade Mole’s Breath adding a classic and elegant feel.

The client chose a Shaw’s Belfast sink to enhance the classic style of the kitchen and, to match the cupboard handles, a Perrin and Rowe Athenian tap and a Quooker boiling water tap in pewter finish.

 

“I wasn’t sure about colours however the team at Grove House were extremely helpful and, with their understanding of my desired finished effect, were able to guide me perfectly. The ability to touch the fittings and see them together made the planning process simple and fun; and the installation was equally efficient. Three smart, clean vans arrived, one after another and a team of skilled, polite and respectful craftsmen efficiently installed our dream kitchen.”

 

THE RESULT

The finished kitchen has achieved the desired result in terms of style, appearance, purpose and practicality. The layout is engineered to support the uses of the kitchen with units positioned around the cooker.

 

“Grove House understood exactly what I wanted even when I wasn’t able to articulate it. The whole team are incredibly skilled in design and creation, whilst ensuring my dream was fulfilled. The kitchen is an important room in our home and mine is exactly what I had in mind.”