CLIENT

The Taylors had enjoyed their Grove House Kitchen for many years so when they moved to a new property, they immediately started to plan their new kitchen space. They were ambitious with their planning, deciding to extend the property to significantly increase the kitchen area.

The new space would be the heart of the home for Mr and Mrs Taylor and their young family and they enlisted Grove House Interiors to help them plan.

“There’s just nothing like a Grove House kitchen.”

BRIEF

Having just moved into a new property the client was in the process of renovating their kitchen area which included a utility room. We visited the site prior to the renovation work to discuss their requirements, style, colour palettes, materials and appliances.

Having dreamt of this kitchen for a while and already owning a Grove kitchen, the client knew exactly what they wanted. Their main priority was to create a space for all the family to enjoy, with a large island with a built-in seating area at the centre of the kitchen.

An important factor to the Taylors was to try and buy local where possible, they purchased beams from Parker Oak Yorkshire Ltd, their kitchen table from Hedgehog Furniture and Boroughbridge Brick and Tile Co for their tiles.

THE PROJECT

Having chosen the popular Farrow & Ball shade Hague Blue no.30 as their main focal point shade, our kitchen designer Mark Dowson recommended Farrow & Ball’s School House White no.291 to complement the deep tone of Hague Blue, as well as F&B’s Stone Blue No.86 for inside the cabinets.

To help the client make the final decision on their kitchen worktops, we took a trip to visit our supplier, F.Jones, to help the Taylors make an informed choice. The client opted for Antolini Quartz worktops in Bianco Statuario Quartz which works wonderful teamed with the colour palette of the kitchen.

“Seeing the worktops in person to choose from and the advice given by Mark ensured we made the best possible decision for our dream kitchen.”

A Grove kitchen wouldn’t be complete without the perfect sink area, the Taylors chose a farmhouse sink by Villeroy & Boch, accompanied by Perrin & Rowe Athenian tap in pewter finish, a dreamy combination. Another essential we recommend is a Quooker Classic Nordic Round boiling tap, it makes life a little easier, there’s no going back once you make the change.

Grove even helped with the practicality of the kitchen, for example putting the bin near the butcher’s block, they effortlessly knew this stuff from their extensive experience, and suggesting we place the boiler low in our cupboard was genius. It gave us easy access, and they even added a rack above for coats to dry.”

Splashbacks are now a stylistic piece and offer another way to add character to your home. The Taylors chose an antique silver mirror splashback, enhancing light and space, the ageing effect added a lot of character to the home and worked well with their renovation plans.

The client wanted a large fridge and went with Fisher & Paykel Black French door fridge which blended seamlessly with the style and colour palette of the kitchen.

Armac’s Withenshaw drawer pulls and Cotswold ball knobs in Satin Antique were the finishing touches for this truly unique space.

The family have incorporated some lovely design features with oak beams and full-length windows to allow for the amazing views across the Yorkshire countryside. The new floorplan crossed a 19th century well which the Taylors decided to incorporate as a feature, adding lighting and reinforced glass to add a real wow factor to the space. 

FINISHED PROJECT

Bad weather meant the family were without a kitchen for six months whilst the renovation took place, so it was really special when we were able to complete their dream project. Due to the sheer size, it took the team two weeks to install just in time for Valentine’s Day.

Mrs Taylor has a real eye for design and has dressed the space beautifully, we have been invited back and it was lovely to see the whole family enjoy the space.

“Mark Dowson and James were amazing, and the fitters were very efficient, clean and tidy. This is a forever home for us and we wanted it to be perfect; they advised us where to invest and where to make savings, for example the utility room worktops are matched up with a laminate top rather than quartz.”

“I can’t believe it’s our kitchen and we are already making so many memories with our boys.”